Author Topic: Dinar  (Read 1329 times)

Online nevazan

• Imam komentar bas na sve
    • How to make money on internet
Re: Dinar
« Reply #60 on: January 26, 2009, 23:24:00 »
Kakva placa takav radnik, uvek bilo i ostace! Mi smo daleko od konkurencije, ne vredi ni polemisati na tu temu! A dinar nikad nije bio ovako bezvredan kao danas! Danas je manje vredan nego onda kad smo imali prevelik broj nula!

Offline Prešo

• Još nisam potpuni zavisnik
  • Dođoš druge generacije :)
    • CannonBallCommunity
« Reply #61 on: January 26, 2009, 23:27:02 »
Pa nije, onda su mogli izjutra da dobiju penziju koja je bracunata par dana ranije i ostavljali su je kao baksis postarima!!!!

Online nevazan

« Reply #62 on: January 26, 2009, 23:41:59 »
Eeeeeeeeeeeeeeee postari, postari! :P

Deda je dobio penziju evo otidi u radnju i bratu i sebi kupi jednu zvaku da podelite! LOL ;D

Offline Beba

• Administrator
« Reply #63 on: January 29, 2009, 14:11:15 »
Dinar je danas ojačao u odnosu na prethodni dan, pa srednji kurs evra iznosi 94,45....  :)

Online nevazan

« Reply #64 on: January 29, 2009, 17:25:59 »
al su me usrecili sa time, nemam niti eura da menjam niti dinara!

Feel the power of shvorc! :P

Offline nale

• Tu sam, manje nego često
  • Zivot je lep
« Reply #65 on: January 29, 2009, 19:43:46 »
Oscilacije su normalna stvar kada se privreda nalazi u kriznom stanju. Nadam se da ce dinar jos da ojaca.

Online nevazan

« Reply #66 on: January 29, 2009, 20:34:05 »
Tesko, zbog pada izvoza pretenduje da se pojaca!

Offline Prešo

• CannonBallCommunity
« Reply #67 on: January 29, 2009, 20:41:38 »
Naravno, daju se grdni krediti firmama koje izvoze uz minimalne kamate nebi li domace cene ostale na istom nivou a u € za izvoz da ima se pojaca konkurentna moc.

Vlada radi sve sto treba da uradi u ovim uslovima, da spremi industriju na masimalne izvozne kapacitete , da imaju atraktivne izvozne cene dakle sve sto treba da radi i sprema sve da kad se otvore izvozne kapije za Srbiju prema EU da budu na nivou koji treba da je a ne na sintetickom.

Na taj nacin ce se zaustaviti rast cena na domacem trzistu, prioritet ce ici u konzumaciji na domace proizvode, koji ce biti dosta jeftiniji od uvezenih.. elem, pad dinara nece prouzrokovati pad standarda sto je do sada uvek bilo normalno u Srbiji. Pa , dosta sa tim "normalnim" pa bar nesto rade kao ostali deo "nenormalnog" sveta.
Nisam bas siguran da je svim jasno sta se desava i zasto :(

Offline nale

• Zivot je lep
« Reply #68 on: January 29, 2009, 23:57:13 »

Vlada radi sve sto treba da uradi u ovim uslovima, da spremi industriju na masimalne izvozne kapacitete , da imaju atraktivne izvozne cene dakle sve sto treba da radi i sprema sve da kad se otvore izvozne kapije za Srbiju prema EU da budu na nivou koji treba da je a ne na sintetickom.

Sta Vlada radi? kad ne vidi koliko iznosi spoljnotrgovinski deficit?
U ovu zemlju se uvoze cak i sljive, a izvozi se jako malo.
Cak i kada se zaustavi rast cena ne mozemo ocekivati prosperitet jer je nasa privreda slaba samim tim sto vise uvozi nego sto izvozi, dok pri tome veoma malo proizvodi. To se moze videti na samom primeru Vitala, mnoge firme nece moci da izdrze konkurentnost cena proizvoda koje se budu uvozile i zavrsice kao Vital.

Offline Prešo

• CannonBallCommunity
« Reply #69 on: January 30, 2009, 09:12:00 »
Sta Vlada radi?
U uslovima obstrukcija kojim je izlozena cudo je da i postoji.

kad ne vidi koliko iznosi spoljnotrgovinski deficit?
kad deca vriste da oce ovo i ono, roditelji gledaju da obezbede pa i po zenu zaduzenja. sto su deca nerazumnija veca sansa da se tako nesto desi.

U ovu zemlju se uvoze cak i sljive, a izvozi se jako malo.
Sljiva nije zlato, nije neophodna, dar prirode koji seljak zeli da pretvori u zlatni rudnik. Puno je primera zvanih sljiva na trzistu Srbije gde producenti prepumpavaju cene na nesto sto moze da ima svako. Uvozi takve robe su kaznene mere prema neefikasnim halapljivim producentima.

Cak i kada se zaustavi rast cena ne mozemo ocekivati prosperitet jer je nasa privreda slaba samim tim sto vise uvozi nego sto izvozi, dok pri tome veoma malo proizvodi.
Svi gore opisani razlozi daju ovo donje za posledicu. Greska je u mentalitetu i moralnoj odgovornosti /neodgovornosti) "patriotski" nastrojenih producenata.

To se moze videti na samom primeru Vitala, mnoge firme nece moci da izdrze konkurentnost cena proizvoda koje se budu uvozile i zavrsice kao Vital.
Opet izvorna greska previsoke cene proizvodjaca sirovine, previse malih aktera na trzistu koji zele puno za malo. Ceh placaju svi.
Ocekivanja i cilj UNa su da do 2050 god cene recimo za primer hrane treba da padnu na 50% danasnjih nivoa. Neke stare ideologije zapisane u glavama da proizvodnja necega sto proizvodi ceo svet moze da dovede do prosperiteta su pogresna. Zivite u dokazu.

Offline nale

• Zivot je lep
« Reply #70 on: January 30, 2009, 12:55:55 »
1. O kakvim uslovima obstrukcije je rec?
2.Koja to deca vriste? I ko to danas u Srbiji moze da priusti luksuzne uvozne proizvode?
3. Slazem se da sljiva nije zlato, ali zbog cega je onda uvoze? taj razlog koji si naveo me nije ubedio, istina je da u Srbiji postoji snazan uvoznicki lobi.
4.Slazem se da je veliki broj proizvodjaca ne odgovoran, ali treba pruziti satisfakciju malim proizvodjacima koji se tek razvijaju.

Bice jeftinije kad pocnemo da uvozimo jos vise, samo treba da budemo spreni na jos vecu nezaposlenost usled zatvaranja domacih proizvodnih kompanija.

Offline Beba

• Administrator
« Reply #71 on: February 02, 2009, 17:27:12 »
Vladu niko ne obstuise, oni obstruisu sami sebe :D

Online nevazan

« Reply #72 on: February 02, 2009, 20:16:44 »
Nije istina!

Kako bre oni da znaju kako se obstruise vlada kad ni ne znaju sta vlada u sustini treba da radi!

Offline Prešo

• CannonBallCommunity
« Reply #73 on: December 05, 2009, 23:53:55 »
http://rts.rs/page/stories/sr/story/13/Ekonomija/346871/Narodna+banka+spre%C4%8Dava+pad+dinara.html

subota, 05. dec 2009, 12:54 -> 14:43
Narodna banka sprečava pad dinara

Prvi put posle devet meseci Narodna banka Srbije intervenisila na međubankarskom deviznom tržištu da bi sprečila dalji pad dinara.

Kako bi sprečila prevelike oscilacije kursa dinara prema evru, Narodna banka Srbije prodala je u petak 42 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu.
Izjave Vladimira Krulja i Borisava Brujuća

Poslednji put Centralna banka intervenisala je 25. februara. Posle usvajanja skromnog budžeta, aranžmana sa MMF-om i ponovnog priliva devizne štednje, naglo slabljenje kursa dinara palo je kao grom iz vedra neba.

Narodna banka je iz svojih deviznih rezervi, koje su najveće u istoriji Srbije, samo u jednom danu, lako smirila naglo slabljenje dinara.

Ekonomisti kažu da ima više razloga za jačanje evra, a to je prevremeno vraćanje dugova naših firmi, koje su pozajmljivale kratkoročne kredite pa do odliva stranog kapitala, koji se vrteo u domaćim hartijama od vrednosti sa do skoro vrlo profitabilnim kamatama.

"Mnoga naša preduzeća, kako se bliži kraj godine, moraju da otplate dugove. Sa duge strane oni imaju i dobavljače kojima moraju da plaćaju. Najzad naftna industrija Srbije ima velike obaveze kupovine, što je uticalo na povećanu tražnju za evrima", rekao je profesor Fakulteta za ekonomiju i finansije, Vladimir Krulj.

Menjači primećuju pojačanu tražnju građana za evrima, ali tvrde da bi trebalo sačekati neko vreme jer decembar ima nepisana pravila.

"Ne smatram da vizna liberalizacija ima uticaja na tražnju, ali mislim da uvek oko 10. decembra dođe do povećanja kursa, ali onda se sve menja jer pristižu naši gastarbajteri, takođe turisti, kada očekujem da će kurs evra prema dinaru pasti", istakao je Borisav Brujuć iz "Udruženje menjača Srbije".

Srbija je već visoko zadužena zemlja, a najveći dug prema inostranstvu imaju naša preduzeća i banke koje su povlačile kredite koje su plasirale privredi i građanima.

Kretanje otplate kredita i ponovna glad za stranom robom, za sada su jedina nepoznanica koje opet mogu da reše jake devizne rezerve.

Posebno izdvajam ovog DOMORODCA:

"Ne smatram da vizna liberalizacija ima uticaja na tražnju, ali mislim da uvek oko 10. decembra dođe do povećanja kursa, ali onda se sve menja jer pristižu naši gastarbajteri, takođe turisti, kada očekujem da će kurs evra prema dinaru pasti", istakao je Borisav Brujuć iz "Udruženje menjača Srbije".

==============================

Elem, jasno je nama odavno da stojimo za popravku nepostojece ekonomije. Pitam se samo koliki bi bio kurs dinara da mi nedopunjujemo i korigujemo sistem koji bi da postoji bio nazvan: Socijalna pomoc.

Jer ta socijalna pomoc koja postoji je pre bi rekao za smejanje , suze nezaslucuju.

I onda se nadje neki domorodac koji naziva sve u dijaspori gastarbajterima, pa se to lepo procita na RTSovom portalu.

A sto se tice korekcije kursa dinara na racun da mi kad dodjeno da tada prilivom deviza kurs dinara poraste. OK.. ako, jasno je i zasto. Razlog je jednostavan. Srpska privreda ima tako slab obrt para da ova sacica deviza koja dodje sa nama od velikog uticaja. Nezelim da smatram da to rade namerno nebi li nas "malo oderali" jer je razlika u kursu toliko pateticna i bez znacajna za nas da o tome nemislimo.

A za Borisava Brujuća, pozdrav Petku domorodcu  iz i od dijaspore.

Morao sam da se ispisem posto me hebeni RTS cenzurise na puno blazi oblik kritike.

Tekst je licno misljenje i odziv na citirani tekst i izjave primata i nema veze sa forumom sajta Vrbas On Line.
« Last Edit: December 05, 2009, 23:56:18 by Preso »

Offline Beba

• Administrator
« Reply #74 on: December 06, 2009, 11:56:08 »
cini mi se da su ti objavili komentar na rtsu

Offline Prešo

• CannonBallCommunity
« Reply #75 on: December 06, 2009, 12:36:02 »
Nisu, jedan vrlo slican da , ali moj ne, ja sam bio malo ostriji.

Offline Beba

• Administrator
« Reply #76 on: December 06, 2009, 15:55:20 »
demokratski nema sta, vole da primaju od dijaspore, ali dadijaspora cuti...rezimska televizija br 1

Offline Prešo

• CannonBallCommunity
« Reply #77 on: December 06, 2009, 16:07:51 »
Pa kad se zna da dijaspora uliva 15% od BDP Srbije godisnje, sta mislis kako se osecamo kad posle toga bivamo dikrimnisani uskracenjem prava da se oglasimo?
O terminologiji gastarbajtera sam vec pisao, tj. kako gledamo na tako nesto.
A jos nikoga nismo uspeli da nazovemo domorodcem jer smo cenzurisani a izraz najbolje prilici takvima.

I jos se oglasava iz udruzenja menjacnica. Ono, jasno mi je ko je tip, bivsi, mozda i sadasnji zelenas, od moralnih kodeksa kod njih mi se stomak prevrne, podrivaci Srbije.

Od kako rade bankomati, slatko izbegavam menjacnice u nadi da ce nestati jednog lepog dana.